maandag 26 januari 2009

Paradijs op aarde

Paradijs op aarde

In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle
Ibn Qayyim al-Jawziyyah; Al-Fawaa’id 174

"Dus ook als de vader, die barmhartig is jegens zijn zoon, wetend wat goed voor hem is, ziet dat er wat slecht bloed uit zijn zoon verwijderd moet worden voor zijn eigen bestwil, door hem veel pijn aan te doen en door het snijden van zijn huid en aderen. Als hij weet dat zijn genezing in het afsnijden van een van zijn ledematen ligt, dan doet hij dit en dit doet hij allemaal uit barmhartigheid en genade voor zijn zoon. Als hij ziet dat de betering van zijn zoon ligt in het weerhouden van iets van hem, weerhoudt hij het van hem, en is hij niet kwistig jegens hem, want hij weet dat dit zijn corruptie en verwoesting veroorzaakt en vaak weerhoudt hij van zijn zoon waar hij (de zoon) naar verlangt, voor zijn eigen bestwil en om hem te beschermen en niet uit vrekkigheid jegens hem.

Dus als de Wijste van alle rechters, de Meest Barmhartige, de Meest Wetende, Die voor Zijn dienaren barmhartiger is dan zij voor zichzelf of hun ouders voor hen, iets over hen stuurt wat zij niet prettig vinden, dan is het beter voor hen dan als Hij het niet stuurt, maar het is een gift en vriendelijkheid voor hen. Want als zij voor zichzelf konden kiezen, zouden ze niet bevoegd zijn om te weten, pogen of te doen wat hen voordeel brengt, maar Hij - Perfect is Hij- heeft de leiding genomen in het regelen van hun zaken volgens Zijn Kennis, Wijsheid en Genade, of ze het prettig of onprettig vinden. Omdat degenen die met zekerheid in Zijn Namen en Attributen (1) geloven dit weten, vinden ze geen fout in (ofwel ze zijn tevreden) Zijn Wetten.

Dit is echter verborgen voor de onwetenden over Allah, Zijn Namen en Attributen, dus zij disputeerden met Hem in Zijn voorschriften en zochten naar blaam in Zijn Wijsheid en onderwierpen zich niet aan Zijn besluiten, maar verzetten zich ertegen met hun corrupte intelligentie, valse meningen en onjuiste gedrag. Dus kenden zij niet hun Heer noch bereikten zij wat hen voordeel bracht. En Allah is Degene die schenkt.

Wanneer de dienaar dus slaagt door deze kennis, leeft hij in een Paradijs in deze wereld voor het Hiernamaals, wier gemakken slechts vergeleken kunnen worden met de gemakken van het Paradijs in het Hiernamaals. Waarlijk, hij stopt nooit met het tevreden zijn met Zijn Heer en deze tevredenheid is het Paradijs van deze wereld en een comfort voor degenen die kennis hebben. Waarlijk, zijn ziel is tevreden met alles wat het meemaakt vanwege wat Allah voor hem gekozen heeft, en zijn ziel is in vrede met Zijn religieuze Wetten en dit is tevredenheid met Allah als zijn Heer, met de Islaam als Dien en Muhammad- sallAllahu ‘alaihie wa-sallam- als Boodschapper. En degene die dit niet heeft bereikt, heeft Imaan niet geproefd. ‘Maar het kan zijn dat jullie een afkeer van iets hebben, terwijl het goed is voor jullie; en het kan zijn dat jullie van iets houden, terwijl het slecht is voor jullie. En Allah weet, terwijl jullie niet weten.’ (2:216)(1)

Dit betekent dat indien iemand werkelijk gelooft in de Attributen en Namen van Allah en ze herkent, dan vetrouwt zo’n persoon in Zijn voorbeschikking. Bijvoobeeld: we weten dat Hij de Rechtvaardige is, dan hebben we vetrouwen in Zijn Rechtvaardigheid, dat alles wat Hij voor ons heeft voorbestemd, goed voor ons is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten